piątek, 1 marca 2013

Pyszny pieczony camembert!

Nie jestem wielką fanką mięsa ,dlatego wymyślam różne alternatywne pomysły na obiad żeby go unikać - a to jeden z nich!  zależności jak przygotujemy ser , będzie on albo ciągnący w środku ,albo z chrupiącą skórką. Idealny z warzywami na szybki obiad!






Potrzebujemy:
  • Ser camembert 12 % tłuszczu i... to wszystko ! :)
Kiedy wstawimy go  całości do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut będzie on super-ciągnący! Można go przekroić ,doprawić w środku ,np żurawiną i złożyć znowu i włożyć do piekarnika - też będzie pyszny!






Innym sposobem przygotowania tego sera jest przekrojenie go na pół i włożenie tylko jeden połówki  ( do góry żółtą częścią) do nagrzanego piekarnika. Gdy po 15 minutach ser się napompuje, dobrze jest zwiększyć temperaturę chociaż o 20 stopni ,można tedy włączyć tylko górną grzałkę żeby zrobiła się chrupiąca skórka.






Wartość kaloryczna całego sera (wariant 1 ) : 236 kcal
Białko : 26 g
Tłuszcze : 14,4 g
Węglowodany : 0,24 g

Wartość kaloryczna połowy sera ( wariant 2 ) : 118 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze : 7,2 g
Węglowodany 0,12 g

6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! jakiej firmy kupujesz ser?

    OdpowiedzUsuń
  2. Często kupuję z Presidenta - on bardzo fajnie rośnie! Ale ostatnio przestawiłam się na ser firmowy Piotr i Paweł - jest tańszy i bardziej mi smakuje ( nie ma zaznaczonego ,że jest light ,ale posiada tylko 12% tłuszczu) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. żółtą częścią? tzn. tą otoczką do góry czy częścią przekrojoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. camembert, który kupuję jest żółty w środku ,więc otoczka na dół :)

      Usuń
  4. bardzo polubiłam camemberta :)a idealne połączenie dla mnie na śniadanie to kanapki z takim właśnie serem i miodem, pycha!
    Milena

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaki jest pyszny z grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...