piątek, 1 marca 2013

Prosty, ale pyszny omlet z pieczarkami i szczypiorkiem

Nadaje się zarówno na śniadanie ,jak i na kolację. Dla osób na diecie lub tych ''jedzących normalnie'' :)

Potrzebujemy:

  • 2 eko jajka 
  • 3 spore pieczarki
  • szczypiorek - najlepiej świeży z ogródka
  • sól, pieprz
Pieczarki obieramy i ścieramy na tartce w plasterki, podduszamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu ( można dodać przyprawy ,np zioła prowansalskie). Potem rozbijamy jajka do osobnego pojemnika i mieszamy widelcem, solimy i pieprzymy, wylewamy na patelnię bardzo skąpo polaną oliwą. Nakładamy na masę podduszone pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż do ścięcia jajka.

Wartość kaloryczna całego omletu : 189 kcal
Białko : 13,8 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany 1g

1 komentarz:

  1. Kochana! Ja Cie "znam" z vitalii, ja wątpliłam w Twojego bloga, ale teraz wiem ze to jest jeden z najlepszych blogow kulinarnych:* ja teraz staram sie zdrowo odzywiac i chce schudnac i chetnie wykorzystam Twoje przepisy:** pozdrawiam:)Kamkamas

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...