piątek, 1 marca 2013

Prażona ciecierzyca - coś na ząb do pochrupania przed TV ! :)

Substytut chipsów i słonych przekąsek. Można ją wypróbować na spotkania w gronie znajomych. Ci ,którzy spróbowali jej u mnie pierwszy raz od razu po ugotowaniu twierdzili ,że smakuje jak fasola pomieszana z orzeszkami! Po wyprażeniu zmienia swój smak, staje się chrupiąca,a smak zależy od tego ,jakich przypraw użyjemy :) Ciecierzyca szybko zapewnia sytość, posiada dużo błonnika i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu po zjedzeniu nawet małej porcji nie poczujemy głodu przed dłuuugi czas! Przepis zawiera składniki na 2 lub 3 porcje.

Potrzebujemy:

  • 100 g suchych ziaren ciecierzycy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • woda
  • przyprawy : czosnek granulowany, sól czosnkowa, papryka słodka ,papryka ostra, cebula granulowana
 Ciecierzycę zostawiamy w wodzie na noc ,by napęczniała.
Z przypraw ,oliwy i paru łyżek wody tworzymy mieszankę jak na zdjęciu obok. ''Odcedzamy'' ciecierzycę i gotujemy do miękkości w LEKKO osolonej wodzie. W zależności, czy jest do ciecierzyca bio czy normalna czas gotowania jest różny. Najlepiej przeczytać jak podają na opakowaniu. Do ugotowaniu i przestygnięciu ziarenek wrzucamy je do naszej mieszanki przypraw i dokładnie dłońmi mieszamy ,by wszystkie się nią pokryły.



Wszystkie ziarenka wysypujemy na papier do pieczenia jak na zdjęciu obok. Ważne , żeby tej ciecierzycy nie było za dużo , każde ziarno musi mieć soją przestrzeń :)
Wrzucamy do piekarnika na około 30 minut do 180 stopni ,pod koniec można zwiększyć temperaturę. W termoobiegu czas pieczenia będzie krótszy ,a ziarenka bardziej chrupiące ,ale trzeba bacznie pilnować piekarnika ,bo bardzo szybko się przypalają! Problem jest ,gdy piekarnik piecze nierównomiernie ,wtedy najlepiej jest je przemieszać. Smacznego chrupania!

Wartość kaloryczna całego przepisu : 483 kcal
Białko : 19,3 g
Tłuszcze : 19,5 g
Węglowodany: 60,6 g

Wartość kaloryczna przy założeniu, że przepis przewiduje 2 porcje : 241,5 kcal
Białko : 9,65 g
Tłuszcze : 9,75 g
Węglowodany : 30,3 g

6 komentarzy:

  1. całkiem smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile się gotuję bo kupiłem bez opakowania ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba ktoś tu ma problem ze stosowaniem przecinków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, wiem, już na szczęście się odzwyczaiłam od '' ,'' tego, ale to jest stary przepis, a bloga prowadzę już długo i wybacz, ale nie będę wszystkiego poprawiać...

      Usuń
    2. nadal za dużo przecinków.
      btw na zamianę jest prosty sposób, żeby zrobić to automatycznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...