sobota, 2 marca 2013

Pomysł na szybki obiad - czerwona papryka faszerowana kaszą gryczaną z cebulką i pieczarkami :)

Dobra alternatywa mięsnego dania obiadowego dla wegetarian. Posiłek szybki w przygotowaniu o ile mamy zalegającą kaszę gryczaną w lodówce. Wystarczy szybko połączyć ze sobą składniki ,stawić do piekarnika i zająć się sobą :) Przepis zawiera produkty dla 1 osoby, chociaż myślę ,że na 2 małe papryki też by składników farszu starczyło!

Potrzebujemy :

  • średnia papryka
  • parę pieczarek
  • 3/4 średniej cebuli
  • 1/3 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • jajko
  • sól, pieprz , przyprawy

 Na suchej patelni podpiekamy pokrojoną  kostkę czerwoną cebulę.
 Dodajemy obrane i starte na tartce w plastry pieczarki.
 Dodajemy ulubione przyprawy - u mnie zioła prowansalskie i zakrywamy patelnie teflonową pokrywką. Zostawiamy na małym ogniu żeby pieczarki się udusiły.
 Paprykę dokładnie myjemy i odcinamy górę, wyjmujemy gniazdka nasienne i dokładnie oczyszczamy.
 Po przestygnięciu duszonych pieczarek z cebulą wrzucamy je do kaszy i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
 Napełniamy farszem paprykę.
Wrzucamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
 Pałaszujemy :)

Wartość kaloryczna mojego przepisu : 277 kcal
Białko : 14 g
Tłuszcze :  6 g
Węglowodany : 41 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...