wtorek, 12 marca 2013

Pizzowe paszteciki pełnoziarniste :)

Jakiś czas temu przeglądałam fora internetowe i natrafiłam na dziewczynę ,która opisywała pomysł na takie paszteciki. Chodziły za mną ,aż w końcu postanowiłam zrobić. Jestem jak najbardziej zadowolona! Po wyjęciu składników okazało się,że nie mam żółtego sera ,więc dodałam camembert 13 % tłuszczu starty na tartce ,który idealnie się sprawdził! To chyba nawet lepsza wersja ,bo dodałam go dużo mniej niż dodałabym pełnotłustego sera żółtego ,a efekt był podobny! Z podanych proporcji wychodzi 9 pasztecików ,chociaż sporo ciasta musiałam wyrzucić ,ponieważ podczas wałkowania nakładania farszu ciasto musi mieć idealny kształt prostokąta. Niestety nie odliczałam z wartości kalorycznej tego wyrzuconego ciasta.


Składniki

Na ciasto :
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • troszkę mleka do rozpuszczenia drożdży
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego do rozpuszczonych drożdży
  • białko do posmarowania pasztecików
Na nadzienie :
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 4 plasterki chudej szynki
  • 1/3 startego sera camembert 13 % tłuszczu
  • zioła prowansalskie
 
 Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dodajemy trochę wody żeby się połączyło i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je na drobnej tartce. Dusimy na teflonie bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich.
 Dość cienko wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką ,oczywiście też pełnoziarnistą , nadajemy kształt prostokąta, odcinając zbędne kawałki ciasta.
 Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy pokrojoną w plasterki szynkę.

 Na to nakładamy uduszone pieczarki ( już ostudzone)
 Posypujemy startym serem.
 Delikatnie zawijamy w rulon.
 Kroimy nadając kształt pasztecików. Do tego przyda się ostry nóż, bo paszteciki mogą się rozwalać.

 Paszteciki smarujemy białkiem z wierzchu i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni.
 Wartość kaloryczna całego ciasta : 600 kcal
Białko : 50 g
Tłuszcze :  12 g
Węglowodany : 85 g

Wartość kaloryczna jednego pasztecika : 66,7 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze : 1,3 g
Węglowodany : 9,4 g


5 komentarzy:

  1. Wyglądają mega! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale jesteś twórcza kulinarnie! Nie można nadążyć z czytaniem :) Fajne przepisy jak zawsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakim białkiem smarować paszteciki?

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł ja zawsze robiłam pizzę ale ciekawe czy ci to uda zrulować bo zawsze daje dużo składników :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...