piątek, 1 marca 2013

Pizza na twarogowym spodzie bez mąki na różne sposoby

Ta pizza kiedyś bardzo często gościła na moim talerzu! Może z powodzeniem zastąpić chęć na prawdziwą pizzę ,jednak smak jest trochę inny! Na początku przygotowanie jej zajmuje dość dużo czasu ,ale potem jest już łatwiej i można ją przygotować naprawdę szybko! 

 Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g twarogu chudego (niemielonego)
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • otręby owsiane i pszenne - po łyżce
  • ulubione przyprawy: ja używam cebulę granulowaną ,czosnek granulowany ,paprykę słodką, zioła prowansalskie




 Dodatki :

  • koncentrat pomidorowy
  • 4 spore pieczarki 
  • chuda szynka
  • cebula (1/4 średniej)
  • i ser ( wg uznania ,może być żółty, camembert ,wiejski ) 




Wszystko mieszamy ze sobą i dokładnie zagniatamy. Wykładamy na papier do pieczenia ,który odmierzyliśmy dokładnie na naszą formę. Dobrze jest zwilżyć ręce żeby ciasto się nie kleiło. Zawsze robię to dość cienko ,bo najbardziej w pizzy smakują mi dodatki :)
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do 180 stopni. Ciasto musi być dość twarde żeby utrzymać nasze dodatki, ale musimy być ostrożni ,bo lubi się przypalić.
 Smarujemy koncentratem pomidorowym - możemy też posypać ziołami prowansalskimi.
Cebulę obieramy i kroimy ,podsmażamy na teflonie.  Obieramy pieczarki i ścieramy na cieniutkie paski ,podduszamy na teflonie. Na podpieczonym i wysmarowanym koncentratem cieście układamy szynkę, pieczarki , cebulę i dowolny ser, wkładamy do piekarnika , tylko żeby ser się zapiekł - myślę ,że jakieś 5-10 minut wystarczy. Można przygotować sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i czosnku albo zjeść z ketchupem.


Wartość kaloryczna całego ciasta na pizzę : 243 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany:  14 g

Wartość kaloryczna dodatków ( z pominięciem sera) : 108 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 12 g

15 komentarzy:

  1. Dlaczego ja jeszcze tego nie probowalem :( najchetniej zjadlbym monitor przegladajac tego bloga :) Super Siostra!

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbowałam wczoraj :0 jest przepyszna :) i po co sie tu martwic o figure skoro mozna jesc tak pysznie i dbac o linie ;) xxsloneczkoxx z vitali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się ,że korzystasz z moich przepisów! :)

      Usuń
  3. ja też próbowałam ją już nieraz ;D dla mnie pyszna, pozdrawiam Marysia

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobną,ale zawsze wylewałam ciasto na papier do pieczenia i męczyłam się łyżką z rozprowadzeniem tego ;p Teraz spróbuję na twój sposób.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiła dziś. Pyyyycha! Dziękuję za kolejną inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 150 gram twarogu napewno?

    OdpowiedzUsuń
  7. nie dalo sie oderwac od papieru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być dobrej jakości papier i mało wilgotny ser, przykro mi ;(

      Usuń
  8. Z pominięciem którego sera jest podana ta wartość kaloryczną, bez serka wiejskiego czy camemberta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie pominęłam sery, bo każdy może użyć jakiego chce i wartość kaloryczna może się bardzo zmienić :) Ser wiejski jest dużo mniej kaloryczny niż żółty czy camembert,

      Usuń
  9. Dziś będę robiła już nie mogę się doczekać efektów ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaka duża pizza wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...