piątek, 22 marca 2013

Pierś z kurczaka w panierce nadziewana camembertem

Mmm.... pychotka! Zostało mi troszeczkę sera i postanowiłam coś z niego zrobić! Wyszło naprawdę smacznie! Lepiej robić tego kurczaka na samej kratce ,wtedy będzie chrupiący z obu stron ,bo u mnie niestety z jednej panierka odpadła przez papier do pieczenia ,ale wolałam oszczędzić sobie potem mycia kratki, Przepis na jedną osobę.




Potrzebujemy :
  • pierś z kurczaka , około 150 g
  • 20 g otrębów ,u mnie owsiane
  • białko jaja
  • przyprawy : czosnek granulowany, cebula granulowana ,sól, pieprz
  • ser camembert 12-13 % tłuszczu około 20 g


Dobrze jest dzień wcześniej przyprawić kurczaka i odstawić go do lodówki na noc. Ja przyprawiłam go solą ,pieprzem ,cebulą granulowaną i świeżym czosnkiem.
W piersi z kurczaka robimy dziurkę z boku i delikatnie nożem robimy kieszonkę ,żeby móc wsadzić kawałki sera.
Przygotowujemy roztrzepane widelcem białko i otręby
Kurczaka moczymy w białku a potem obtaczamy w otrębach. Kieszonkę ''zszywamy'' wykałaczkami ,żeby ser nie wypłynął.
Pieczemy  180 stopniach przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki, Ser  w środku jest płynny i ciągnący ,a z czasem zastyga.



 Wartość kaloryczna :209 kcal
Białko :34 g
Tłuszcze : 4 g
Węglowodany : 16 g


Ja swoją pierś zjadłam z warzywami: gotowaną fasolką, marchewką i frytkami z bakłażana , z TEGO PRZEPISU.












 

2 komentarze:

  1. hej, nie wiem czy już o tym pisałaś, ale gdzie kupujesz camebert?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kupiłam w Lidlu i ma 13 % tłuszczu ,ser 12 procentowy jest na pewno w Kauflandzie (President) i w Piotrze i Pawle ( firmy Piotr i Paweł)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...