czwartek, 7 marca 2013

Ochota na słodkie śniadanie ? Omlet biszkoptowy z pieczonymi jabłkami i serkiem wiejskim!

Wiosna zbliża się wieeelkimi krokami ,jeszcze ostatnie (mam nadzieję!) ślady zimy i zacznie się codzienne słońce i zastrzyk pozytywnej energii. Jeśli mamy zjeść coś słodkiego to super będzie jak nie zrobimy tego wieczorem albo przed spaniem. Żeby uciec przed takim zachowaniem polecam wam omlet biszkoptowy! Z serkiem wiejskim zapewni Wam uczucie sytości na długo! Z przepisu wychodzą dwa średniej wielkości omlety. (Dla mnie na jedno śniadanko )
Potrzebujemy :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • parę łyżek chudego mleka (2-3)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego/ fruktozy
  • serek wiejski - około 80 g
  • słodkie jabłko
Jabłko obieramy, ścieramy na tartce i podsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu, można dodać cynamon. Ja nie muszę tego robić ,bo w lecie zrobiłam masową produkcję takich właśnie jabłek w słoikach, nie dodawałam cukru, ale same w sobie były słodkie i się zakonserwowały :) 
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i mleko i ubijamy na gładką masę, dodajemy mąkę i ubijamy dalej. Można zastąpić zwykłą mąkę -razową ,ale smak również się zmienia i to znacznie. Na koniec delikatnie łączymy łyżką ubite białka z masą jajeczną. Kładziemy na nagrzany teflon, jeśli macie dobrą patelnię to można to zrobić bez smarowania jej tłuszczem. Po paru minutach odwracamy omlet delikatnie drewnianą łyżka.Jeśli nie idzie Wam to łatwo to można go zsunąć na talerz upieczoną stroną, odwrócić patelnię do górny nogami ,przyłożyć talerz do patelni stroną nieupieczoną i odwrócić do normalnej pozycji i położyć na kuchni do ponownego upieczenia drugiej strony. Polecam Wam przykryć patelnie pokrywką ,wtedy omlet nam urośnie. Można dodać też troszkę sody/proszku do pieczenia ,by był bardziej napompowany ,ale nie jest to konieczne. Na upieczony omlet kładziemy serek ,potem jabłka i zawijamy , smacznego! :)

Wartość kaloryczna całego przepisu : 381 kcal
Białko : 24 g
Tłuszcze : 11 g
Węglowodany : 45,5 g

5 komentarzy:

  1. mmm wygląda pysznie, chyba jutro spróbuję zrobić na śniadanie, bo ostatnio ciągnie mnie do słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda pysznie! Maksymalnie głodna się zrobiłam :P Idealny pomysł na śniadanie ;)
    Mi lenaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały blog, zawsze czegoś takiego szukałam!
    strasznie się cieszę, ze go odnalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skorzystałam z przepisu i zrobiłam sobie przepyszne drugie śniadanie! Tylko zrobiłam z proporcji na jednego omleta, nie dodałam cukru i na jabłka położyłam sobie jeszcze pokrojoną brzoskwinię. Niebo w gębie! :) GORĄCO POLECAM!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...