poniedziałek, 4 marca 2013

Marchewkowo-jogurtowo-cynamonowe muffiny bez mąki

Proste w wykonaniu, wilgotne w środku, w 100% zaspokajają chęć na słodycze! Ważne ,żeby użyte marchewki były dość słodkie. Tak naprawdę zrobiłam je na szybko ,bo razem z mamą piekłyśmy ogromną szynkę wieprzową i po protu wykorzystałam fakt ,że piekarnik jest już nagrzany. Warto było! Z podanych składników wychodzą 3 babeczki.


Składniki:
  • średnia marchewka
  • łyżka otrębów owsianych
  • łyżka otrębów pszennych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • eko jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ( u mnie 0% tłuszczu)
  • pół łyżeczki cukru brązowego
 Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Obieramy marchewkę i ścieramy na drobnych oczkach. Lekko ubijamy również żółtko z cukrem brązowym, dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia , otręby , cynamon i jogurt naturalny , wszystko mieszamy i zostawiamy do odpoczęcia.
 Delikatnie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy.
 Napełniamy papierowe foremki do muffinek. Warto kupić silikonowe foremki takie jak na fotce obok.
 Wkładamy nasze muffinki do piekarnika na 25 minut do 180 stopni.

 i gotowe! :)

Wartość kaloryczna 3 babeczek : 152 kcal
Białko : 10,4 g
Tłuszcze : 5 g
Węglowodany : 21 g

Wartość kaloryczna 1 babeczki : ok 50 kcal
Białko :  3,5 g
Tłuszcze : 1,7 g
Węglowodany : 7 g

1 komentarz:

  1. Wcześniej robiłam muffiny z białej fasoli, ale czułam jej smak i nie smakowało mi. Marchewkowe muffiny są za to ŚWIETNE!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...