czwartek, 7 marca 2013

Lekki krem brokułowy

To danie jest bardzo sycące. To od as zależy ,czy przygotujecie wersję wegetariańską ,czy nie. Ja czasami robię go na kostce warzywnej ,a czasami na wywarze z kurczaka, wtedy (moim zdaniem!) ma trochę głębszy smak. Przepis zawiera składniki na 3 porcje. 

Potrzebujemy :

  • 400 g brokuła
  • 2 marchewki
  • jogurt naturalny 
  • dodatki np chleb razowy, gotowana soczewica, fasolka lub ciecierzyca 
  • przyprawa 'jarzynka'

 W osolonej wodzie gotujemy kurczaka ( lub kostkę warzywną w wersji wege) , dodajemy brokuły razem z marchewką i doprawiamy jarzynką. Gotujemy ,aż brokuły zmiękną na dość małym ogniu.  Zdejmujemy z ognia i odlewamy część wody ( im więcej wylejemy ,tym bardziej gęsty będzie nasz krem ,a to już od Was zależy jaki lubicie). Wszystko miksujemy blenderem.
Jogurt naturalny dodajemy jak krem trochę przestygnie ,żeby nie zrobił się kwaśny.

Wartość kaloryczna kremu bez dodatków: 215 kcal
Białko : 16 g
Tłuszcze : 2 g
Węglowodany : 41 g

Wartość kaloryczna jednej porcji : 72 kcal
Białko : 4 g 
Tłuszcze : 0,7 g
Węglowodany : 13,7 g

1 komentarz:

  1. Masz ciekawe pomysły, zaglądam niemal codziennie, urzekły mnie jak na razie tosty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...