poniedziałek, 18 marca 2013

Lekka zupa krem z cukinii z czerwoną soczewicą


W lodówce zostało mi jeszcze pół cukinii z lata, postanowiłam coś z niej zrobić żeby oczyścić lodówkę. Jak już wcześniej pisałam, niestety cukinie ,które tak długo leżakowały całkowicie straciły kolor i zamiast zielone były pomarańczowe, ale to nic! Zupa ta jest lekka i bardzo smaczna. Zapewnia uczucie sytości na długo dzięki soczewicy! W zależności od osobistych upodobań możecie ją przyprawić - sprawdzą się smaku zarówno ostre z chilli jak i te łagodne. Ugotowałam ją na ciepłe II śniadanie - przepis dla jednej osoby. Polecam!

Potrzebujemy :
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli i 1/4 zwykłej
  • 3 płaskie łyżki czerwonej soczewicy
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie ( 2 ziarenka) , liść laurowy, sól, pieprz.
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • bulion - 1-1,5 szklanki
  • oliwa ( opcjonalnie)

 Cukinię i cebulę kroimy.
 Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę.
 Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy i pieprzymy i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.Potem gotujemy bulion ,który doprawiamy wg uznania. Wrzucamy mieszankę i gotujemy wszystko przez 20-25 minut.  Gdy cukinia stanie się miękka wszystko miksujemy.

 Soczewicę gotujemy przez 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku z małymi oczkami.
Krem nalewamy do półmiska ,dodajemy ugotowaną soczewicę i polewamy jogurtem naturalnym.

 Wartość kaloryczna 1 porcji : 160 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 1g
Węglowodany : 30 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...