sobota, 9 marca 2013

Kurczak orientalny z makaronem chińskim z fasoli na ostro

Uwielbiam takiego kurczaka! Danie dobre dla tych żyjących w biegu, już nie będzie wymówek typu ' nie gotuję zdrowo,bo nie mam czasu'! Kurczaka można zamarynować dzień przed lub przed wyjściem do pracy/szkoły ,makaron chiński się robi w 3 minuty, a warzywa to kwestia 7-10 minut. A efekt? Zdumiewający!

Potrzebujemy:
  • 100-150g mięsa z piersi z kurczaka
  • 200 g warzyw orientalnych mrożonych na patelnię
  • 1/3 opakowania makaronu chińskiego z fasoli
  • sos sojowy, przyprawy: papryka ostra ,papryka słodka, pieprz cayenne, przyprawa do potraw chińskich
 Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, można też już teraz użyć sosu sojowego ,ale wtedy pomijamy sól ,bo on sam w sobie jest słony ,wkładamy do lodówki na parę godzin.

 Oddzielamy 1/3 opakowania makaronu chińskiego ,gotujemy wodę w czajniku.
 Zalewamy wodą nasz makaron i zostawiamy na 2 minuty pod przykrywką.
 Odcedzamy na sitku makaron.
 Kurczaka smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu z każdej strony żeby zamknąć mięso. Dodajemy mrożone warzywa, przyprawiamy mieszanką do kuchni orientalnej i trzymamy na ogniu do momentu aż zmiękną i woda w większości z patelni odparuje. Pamiętajcie - im więcej przypraw ,tym bogatszy smak :)
 Dodajemy makaron chiński ,mieszamy go z warzywami i podsmażamy jeszcze parę minut.
Smacznego!


Wartość kaloryczna całego przepisu : 338 kcal
Białko : 31 g
Tłuszcze : 1 g
Węglowodany : 46 g

2 komentarze:

  1. Trafiłam na Twojego bloga przez vitalię i jest naprawdę super! :) Dzisiaj zrobiłam właśnie ten makaron z tym, że udało mi się kupić do tego taką fajną mieszankę przyprawa z kamisu do potraw chińskich, która fajnie pasowała. Wyszło dosyć ostre, ale to na plus, bardzo smaczne, dodatkowym plusem jest szybkość przyrządzania a u mnie z czasem krucho ;) Zdecydowanie polecam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Co sądzisz o tym makaronie? Czy lepszy jest pełnoziarnisty makaron?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...