niedziela, 24 marca 2013

Kruche ciasteczka z migdałami i cukrem.

Przepis z serii '' niedietetyczne szaleństwa''. Smaczne ,małe i bardzo kruche ciasteczka na przekąskę. Z tych składników wychodzi około 60 ciastek.

Składniki :

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania ciastek
  • białko jaja kurzego
  • płatki migdałowe 
 Dokładnie zagnieść jednolite ciasto, można wstawić do lodówki na minimum 30 minut ,wtedy będzie się lepiej wałkować. Rozwałkować na dość cienkie placki ( 0,5 -1 cm) i wycinać dowolne kształty.
 Pędzelkiem nasmarować każde z ciasteczek roztrzepanym lekko widelcem białkiem ,ułożyć płatki migdałowe i delikatnie posypać cukrem trzcinowym.
Piec w 180 stopniach na złoty kolor.



 Wartość kaloryczna jednego ciastka : 38 kcal
Białko : 0,35 g
Tłuszcze : 2,8 g
Węglowodany : 3,25



1 komentarz:

  1. Już wiem co przygotuję mamie na "dzień Matki"! :)
    Milena

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...