niedziela, 24 marca 2013

Frytki z selera


Wyszły naprawdę dobre! Posmakowały nawet mojemu tacie ,który wręcz nienawidzi selera i skomentował ' od dzisiaj nie jemy frytek z ziemniaków, jemy seler ' :) Są trochę czasochłonne, bo marynowałam je po przyprawieniu w lodówce aż 3 godziny żeby zminimalizować charakterystyczny smak tego warzywa! Czy warto ? Pewnie ,że warto! 



Potrzeba :
  • 1 seler
  • 3/4 łyżki oliwy (0,75 łyżki)
  • przyprawy : papryka słodka, papryka ostra , pieprz cayenne, sól czosnkowa ,czosnek granulowany, cebula granulowana




 Seler omyjemy i obieramy. Kroimy go na kształt frytek.
 Frytki wkładamy do woreczka foliowego ,do którego wlewamy oliwę. Podrzucamy, mieszamy ,uderzamy aż się cała rozprowadzi :)
 Potem przekładamy frytki do pojemnika i porządnie podprawiamy ulubionymi przyprawami, pojemnik zamykamy i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po odpoczęciu układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do 190 stopni na 40 minut. Po 25 - 30 minutach możemy włączyć termoobieg ,wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące!

Wartość kaloryczna : 132 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 11 g
Węglowodany : 9 g


Super smakują z  TYM SOSEM.

12 komentarzy:

  1. trochę nie rozumiem przepisu :) nie można tych pokrojonych kawałków selera polać oliwą w pojemniku i doprawić wszystkimi warzywami, a potem włożyć na 3 godziny do lodówki? ;)
    i tej oliwy to trzy, cztery łyżki czy trzy czwarte łyżki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a trochę nieprecyzyjny przepis zmieniłam ,dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  2. można polać ,ale wkładając do woreczka się lepiej rozprowadzi i użyjesz jej mniej... chodzi o 0,75 łyżki oliwy. Można zrobić tak jak piszesz ,ale ciężko jest pokryć wszystkie kawałki selera 3/4 łyżki oliwy, no chyba ,że nie zależy Ci na jak najmniejszym jej użyciu ,wtedy pewnie ,że możesz tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie próbowałam, ale nadrobię, od siebie polecam pieczoną w piekarniku białą rzepę, ja kroję w kostkę, trochę oliwy i daję cząber, ale to już zależy od upodobań smakowych, zgapiłam z jakiegoś bloga, ale smakuje super

    OdpowiedzUsuń
  4. p.s. łatwiej będzie dodawać komentarze jeśli wyłączysz te weryfikację z wpisywaniem jakiś kodów, i pewnie więcej komentarzy się posypie. świetne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieeelkie dzieki, juz to poprawiłam :) Ooo, nigdy takich nie probowałam ,może kiedyś się skuszę jak znudzą mi się te z bakłażana i selera :)

      Usuń
  5. Frytki wyszły pzepyszne! Dzięki za ten przepis, mimo że ja podobnie jak Twój tata miłośniczką selera nie jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :)) chociaż jak się ich je za dużo ,to się nudzą i już nie smakują

      Usuń
  6. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Według mnie bardzo smaczne - zrobiłam dzisiaj na kolację:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...