sobota, 2 marca 2013

Dietetyczna pizza z szynką ,papryką ,pieczarkami, kukurydzą i serem na pełnoziarnistym cieście krok po kroku

Kolejna odmiana pizzy ,tym razem z mąką ,ale tą bardziej wartościową - najlepiej nada się typ 2000 lub 1850. W smaku różni się od tradycyjnej ,ale zwolennicy zdrowego odżywiania na pewno przyzwyczaili się już to tego odmiennego smaku mąki pełnoziarnistej od oczyszczonej. Wiele razy robiłam tą pizzę ,ciasto robię zawsze tak samo,a z dodatkami kombinuję, daję to, na co mam ochotę albo to ,co w danym momencie może mi dać moja lodówka :) Na ogół przygotowuję do niej sos - pomidorowy lub czosnkowy. Ciasto jest bardzo cienkie - prawie jak tortilla ,ale po upieczeniu trzyma ciężar dodatków.

Potrzebujemy na ciasto :

  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • droższe ( 1/4 paczki)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki fruktozy ( płaskiej)
  • sól

 Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.
 Dokładnie zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką  ciepłym miejscu. Przez ten czas możemy na przykład... pozmywać brudne naczynia w kuchni :)
 Ciasto rozwałkowujemy cienko na patelni teflonowej do pizzy lub jeśli takiej nie macie - użyjecie po prostu papieru do pieczenia. Potem odstawcie spód znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem posmarujcie ciasto sosem pomidorowym - u mnie są to pomidory z puszki z dodatkiem ziół prowansalskich i rozgniecionego czosnku i nakładajcie dowolne dodatki.







 U mnie są to dodatki :
  • 4 pieczarki uduszone na patelni teflonowej bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich
  • 2 cienkie plasterki papryki pokrojone w kostkę
  • 2 plastry szynki drobiowej
  • 2 trzykrotnie cieńsze plastry sera żółtego
  • 1/5 cebuli
  • oliwki
  • trochę kukurydzy 

Wszystko rozkładamy na pizzy. Ja moją podzieliłam na dwie strony - jedną z oliwkami , drugą z kukurydzą. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut ( 180 stopni). Jest bardzo cienka ,więc ciasto się szybko upiecze. Jeśli obawiacie się ,że pizza nasiąknie Wam sosem pomidorowym,to możecie ją najpierw podpiec ,a potem ułożyć dodatki i sos. Smacznego!



Wartość kaloryczna ciasta : 322 kcal
Białko : 18 g
Tłuszcze : 6,8 g
Węglowodany : 55 g

Wartość kaloryczna dodatków ( wraz z serem) : 157 kcal
Białko : 15 g
Tłuszcze : 8,8 g
Węglowodany 7 g

Łączna wartość kaloryczna całej pizzy : 479 kcal






4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z pizza hut :)
    zapraszam na odzeradotrenera.blogspot.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mogą być drożdże instant bo tylko takie posiadam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie za bardzo, miałam parę przygód z drożdżami instant, ale nigdy nie wychodziło mi dokładnie tak samo jak ze świeżymi, pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...