środa, 20 marca 2013

Cykoria zapiekana z szynką i camembertem

Ostatnio usłyszałam o świetnych właściwościach cykorii i postanowiłam ją wypróbować. Danie to przygotowałam na kolację po wcześniejszym przeczytaniu miliona opinii na jego temat w internecie. Dowiedziałam się ,że głównie przez jej środek ,dający gorzkawy smak wpływa pozytywnie na odchudzenie ,dlatego postanowiłam go nie usuwać ,niestety nie za bardzo mi podszedł przez to jej smak. Gdy będę ją przygotowywać kolejnym razem na pewno wytnę te niechciane części.


Składniki :
  • 2 cykorie
  • 4 plasterki szynki
  • 1/4 krążka sera camembert 13 % tłuszczu
  • sól

Cykorie gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym płomieniu. Ser trzemy na tartce o średnich oczkach.
Przekrawamy  cykorie ostrym nożem na pól i czekamy aż wystygnie.
Owijamy cykorie szynką ( można użyć parmeńskiej ,ale jest znacznie bardziej tłusta) i wkładamy wykałaczkę, żeby szynka się trzymała.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy serem i zapiekamy przez 10-15 minut w 215 stopniach.





Wartość kaloryczna : 173 kcal
Białko : 22 g
Tłuszcze : 5,6 g
Węglowodany : 12 g


2 komentarze:

  1. Ten przepis taki średnio wege...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wycięłam środki, i tak gorzka :( No replay...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...