niedziela, 10 marca 2013

Cukiniowe placuszki :)

Już z tydzień temu kupiłam cukinię i kombinowałam co z nią zrobić ,aż w końcu dzisiaj nadszedł jej czas! Miałam sporo pomysłów ,ale ostatecznie padło na te placki i dobrze wybrałam! Bardzo delikatne i zdrowe. Przede wszystkim sycące. Przepis na 5 placków ,czyli jedną porcję.



Potrzebujemy :
  • 1 dość mała cukinia
  • 1 małe eko jajko
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • sól ,pieprz , pieprz ziołowy, papryka słodka
  • starta łyżka żółtego sera (opcjonalnie)
  • pól czerwonej cebuli
  • trochę jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy Dijon
 Na początku trzemy na grubych oczkach umytą cukinię , solimy i zostawiamy na sitku w zlewie żeby woda z niej ściekła.
 Potem dokładnie wyciskamy pozostałą wodę z warzywa ,trzeba to zrobić dość precyzyjnie ,bo w przeciwnym razie będziemy musieli dodać do naszych placków więcej otrębów.
 Przygotowujemy sos czosnkowy - musztarda + jogurt + starty na małych oczkach czosnek i odstawiamy do przegryzienia się.
 Cebulę obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na suchej patelni teflonowej ,potem wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku.
 Smażymy na minimalnej ilości tłuszczy na patelni teflonowej lub bez dodatku około 7 minut z każdej strony. Ja smażyłam około 5 minut bez przykrywki ,a potem przykrywałam dzięki czemu łatwiej mi je było przewracać na drugą stronę. Podajemy z sosem czosnkowym ,pycha! Na pewno wykombinuję jeszcze inne dania z cukinii :)
Wartość kaloryczna bez sera i przy smażeniu na suchym teflonie/ pieczeniu w piekarniku 158 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 4 g
Węglowodany : 25 g

Wartość kaloryczna z łyżka startego sera : 211 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze 9 g
Węglowodany 25 g

9 komentarzy:

  1. Ale mało kalorii! :) Na pewno zrobię w najbliższym czasie, dobra opcja na kolację :) Kombinuj, kombinuj, ja chętnie skorzystam ;D
    Mi lenaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie, niestety będę musiała poczekać na sezon albo chociaż jak cukinia troszkę stanieje, bo u mnie jest za 11 zł/kg. Choć szczerze mówiąc, odkąd zdrowo się odżywiam, wydaję (nieznacznie, ale zawsze) mniej pieniędzy, kto by pomyślał że słodycze rujnują prócz zdrowia i figury także portfel...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze dwie duże cukinie z lata ze swojego ogródka, co prawda straciły zielony kolor ( są żółte) ,ale nadal smaczne! Ooo ,to super! Łatwo można zaoszczędzić kupując przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce ,przebitki między cenami w lecie a zimowymi są ogromne!

      Usuń
  3. Kilka dni nie było mnie na necie, a tutaj tyle nowych wpisów!;) Cieszę się niezmiernie, że mam okazję podglądać Twoje przepisy.
    Ja robię te placuszki nieco inaczej, muszę przyznać, że cukiniowe placki biją na głowę wszystkie inne! :) I kocham je bezwzględnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę próbować robić je na inne sposoby, bo są naprawdę smaczne ,a nie spodziewałam się, więc możesz zdradzić swój przepis :) Staram się codziennie coś nowego ugotować ,a jeśli mam aparat przy sobie to cykam od razu fotki :)

      Usuń
  4. Bardzo zazdroszczę tej kreatywności w kuchni, której ja nie mam. Ale dzięki Twojemu blogowi mam nadzieję rozwinąć zdrowe nawyki.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Kalorka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja mam nadzieję ,że blog Ci pomoże! Czekam na recenzje wypróbowanych przepisów!
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Placuszki sa wprost przepyszne!! Zarowno solo jak i z sosem.:) POLECAM

      Usuń
  5. Pyychaa :D Normalnie takie pysznościowe przepisyy ! Robię je na obiad, gdy rodzice przyjeżdżają ! :D I skąd ci się to bierze ? P.S. Sałatki greckie to ty super robisz lub oszukane kebaby :) :D ;) Mam nadzieję, że znajedeee tuu doużoo pysznych przepisów ♥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...