czwartek, 28 marca 2013

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane... tyle jest możliwych ich wersji! Ulubione moich znajomych i rodziny to te z czekoladą, których ja nie jadam ,ale postanowiłam Wam podać dokładny przepis chociaż zawsze dosypuję do nich wszystko co mam i nie odmierzam miar kuchennych. Te nie posiadają zwykłego cukru, są tylko na miodzie. Pachną super! Upiekłam dla babci na świąteczny prezent. Wyszło 18 sztuk dużych i grubych ciastek.


Potrzeba:
  • 120 g płatków owsianych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 40 g rodzynek
  • 30 g żurawiny 
  • 20 g pestek dyni
  • 40 g słonecznika
  • 20 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 60 g pokrojonej czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 3-4 łyżki miodu
  • jajko
  • 40 g masła
  • 80 g mąki pszennej
 Wszystkie składniki połączyć i zagnieść.

 Ja chciałam by wszystkie ciastka miały identyczny kształt, dlatego mokrymi dłońmi na posypanej mąką stolnicy rozsmarowywałam ciasto i wycinałam dużą szklanką koła. Dzięki mące łatwo je było oderwać. Powstałe ciasto bardzo się lepi i niestety nie jest możliwe rozwałkowanie ciasta i wycięcie dowolnych kształtów.

 Układamy ciastka na papierze do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po tym czasie będą miękkie, dlatego trzeba im dać odpocząć i wystygnąć na blaszce, po ostygnięciu staną się chrupkie.

Jedno ciastko ma 130kcal
Białko: 3,2g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 16,5g


11 komentarzy:

  1. takie zdrowe chrupanie, bardzo to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to masło się rozpuszcza, czy daje tak w kawałku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miękkie masło w kawałku, rozdrobnione dłońmi

      Usuń
  3. ile kcal ma jedno takie ciasteczko? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie się pieką,wyglądają cudnie,nie mogę się doczekać żeby spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak wyrosły bez proszku i sody?? Super :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. one juz przed wsadzeniem do piekarnika są dość grube :)

      Usuń
  6. witam,czy mozna ufromowac ciasto na blaszce do pieczenia tak jak robisz batony?? albo na samym papierze do pieczenia i po pieczeniu pokroic>??:)pozdrawiam kasia-biegaczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, oczywiście, że można tak zrobić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. studzic trzeba na blaszce w wykaczonym piekarniku czy trzeba blaszke wyjac ?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...