piątek, 8 marca 2013

Ciasteczka otrębowe bez mąki i tłuszczu z żurawiną

Niestety szybko znikają, dobra opcja do zabrania na wynos razem z jogurtem naturalnym. Na komputerze nazwałam je ''ciasteczka dwójki'' bo większość składników odmierzamy po 2 łyżki :) Z podanych miar wychodzi 6 ciastek.

Potrzebujemy :
  •  1 białko jaja
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki żurawiny
  • łyżeczka fruktozy/ cukru trzcinowego

 Żurawinę kroimy na drobne kawałeczki.
 Białko ubijamy tak ,żeby nie było do końca sztywne.
 Wrzucamy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Czekamy chwilę ,żeby płatki i otręby napęczniały.
 Ciasto nakładamy łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczamy żeby przypominały ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Wartość kaloryczna wszystkich ciastek : 229 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze : 3 g
Węglowodany : 52 g

Wartość kaloryczna 1 ciasteczka :  38 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 0,5 g
Węglowodany : 8,7 g

6 komentarzy:

  1. wow te ciasteczka są obłędne !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można uzyć zwykłego cukru czy to jakaś różnica jednak? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Wypróbuję jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dodałam po 1 łyzce sezamu i siemienia lnianego, a zamiast cukru dalam slodzik-wyszlo pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę można wrzucić co się chce i wyjdzie pycha! Cieszę się,że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...