niedziela, 24 marca 2013

Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim

Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem albo z masłem orzechowym! Zakwas zrobiłam sama , a przepis na niego wzięłam z TEJ  i TEJ strony. Chleb jest pyszny!

Potrzebujemy:

  •  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
  • troszkę drożdży ( 30-40 g )
  • 6 łyżek zakwasu żytniego
  • woda ( na oko)

Wymieszać fruktozę z drożdżami , 3 łyżkami ciepłej wody i płaską łyżką mąki orkiszowej, odstawić do wyrośnięcia.  Resztę składników wsypać do dużej miski i zagnieść ciasto ,dodać wyrośnięte drożdże, zagnieść jeszcze raz ,uformować bochenek i zostawić na 2-3 godziny. Piec przez 20 minut w 200 stopniach ,potem lekko skropić wodą i piec kolejne 30 minut w 190 stopniach , do uzyskania chrupiącej skórki. 

1 komentarz:

  1. Jakiego typu mąki żytniej używasz do zrobienia zakwasu ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...