sobota, 2 marca 2013

Chipsy z szynki

Kolejna przekąska ,która sprawdzi się podczas oglądania ulubionego serialu ,teleturnieju ,czy  filmu! Najlepiej smakuje z dipem - pomidorowym albo czosnkowym!


Potrzebujemy:

  • 100 g szynki konserwowej ( korzystam z szynki z Biedronki)
  • przyprawy - u mnie słodka papryka
  • ser żółty ( opcjonalnie - u mnie w trzykrotnie cieńszych plastrach niż tradycyjny)

 Kolejny przepis z serii ''banalnie proste'' :) Należy jedynie pokroić szynkę w plastry ,tak jak to widać na zdjęciu ,ułożyć na kratce, posypać ulubionymi przyprawami i wstawić do piekarnika !
Piec  200 stopniach przez jakieś 10 minut - ale tak naprawdę ciężko jest dokładnie stwierdzić ,bo to zależy od grubości plastra szynki - musi być przypieczony ,ale nie spalony. Potem wyjąć i zostawić do ostudzenia na kratce.  Wersja z żółtym serem smakuje lepiej, choć jest trochę bardziej kaloryczna!



Wartość kaloryczna dla chipsów bez sera: 109 kcal
Białko : 13,8 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany : 1 g

Wartość kaloryczna dla chipsów z serem : 198 kcal
Białko : 23 g
Tłuszcze : 21 g
Węglowodany : 2g

3 komentarze:

  1. Wszystko super ale wartości odżywcze się pomyliły, z serem mają mniej tłuszczu niż sama szynka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! Masz rację, już odnalazłam obliczenia, powinno być ''21''

      Usuń
  2. Supeeer, muszę je wypróbować! :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...